Mondkapjes – stoffen en filters

mondkapjes en filters

Nu we hier in Nederland ook al weer een paar weken aan de verplichte mondkapjes zijn, wordt gelukkig steeds meer duidelijk wat de eisen er aan zijn. Maar je komt ook overal nog allerlei verschillende informatie tegen, vandaar dus hier een poging om wat kaf van het koren te scheiden!

Te gebruiken textiel

Het Nederlands Normalisatie (NEN) heeft de publicatie  Niet-medisch mond-en neusmasker opgesteld. Hierin vind je informatie over zowel het maken, als het gebruik en het onderhoud van mondkapjes. Duidelijk komt hierin naar voren dat een mondkapje in ieder geval uit 2 lagen textiel moet bestaan, die voldoende dicht zijn geweven en en op 60 graden wasbaar moeten zijn. Mijn persoonlijke advies is daarom nog steeds katoenen popeline voor zowel binnen- als buitenlaag!

Geen stofzuigerzak als filter maar wat dan wel?

In het document wordt ook aangegeven dat, zoals ook al is gezegd door het RIVM, stofzuigerzakken niet geschikt zijn om te gebruiken als filter materiaal. Helaas wordt er niet duidelijk wat dan dan wel al filter gebruikt zou kunnen worden. Gelukkig is er inmiddels in opdracht van de Belgische regering een goed en wasbaar filter ontwikkelt . Ditzelfde filter is ook te verkrijgen in de webshop van Stof&Wol!

Een goed patroon

Daarnaast vind ik zelf nog steeds de instructies voor het maken van een mondkapje op www.maakjemondmasker.be onvertroffen. Er wordt gewerkt met verschillende maten waardoor het voor iedereen passend is te maken. Een mondmasker wat niet goed aansluit werkt namelijk ook niet goed! Niet iedereen vindt dit geplooide model echter prettig. Een goed alternatief is het patroon van ItsaFits, wat je hier kunt downloaden. Ook dit kent verschillende maten waardoor het goed pasbaar is te maken. De panelen voor mondkapjes die je in de webshop vindt, zijn daarom ook op dit patroon gebaseerd.

Hopelijk helpt deze informatie je verder en kun je nu aan de slag met het zelf maken van je mondkapjes. Zo niet, stel dan je vragen gerust bij Stof&Wol!

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.